Bara ett par procent av svenskarna föredrar att hantera sina bankärenden på ett kontor. Det framgår i Svea Ekonomis senaste rapport Låt oss prata pengar. Många har också svårt att få pengarna att räcka till, varpå det kan vara bra att göra en enkel budget kan vara en bra idé.
De allra flesta svenskarna gör sina bankärenden digitalt, men inom det digitala är det stor skillnad mellan åldersgrupperna; de yngre föredrar appar och de äldre datorn.
– Vår undersökning visar klart och tydligt att svenskarna inte ser något större behov av bankkontoren, varför bankerna istället skulle kunna lägga pengarna på att utveckla de plattformar där kunderna befinner sig, säger Helena Klein, Affärsområdeschef för Privatlån och Spar på Svea Ekonomi.
Undersökningen visar även att många tycker det är svårt att planera sin ekonomi.
5 saker att tänka på när du ska göra en enkel budget
För att slippa känslan av att pengarna inte räcker till och för att förekomma ekonomiska knipor är en hushållsbudget A och O.
Här är spar- och låneexperten Helena Kleins tips på vad du bör tänka på när du upprättar en hushållsbudget:
- Dela upp budgeten i två delar. En för fasta utgifter och en för övriga utgifter. Fasta utgifter är till exempel boendekostnader, mat, transport och försäkringar, medan övriga utgifter är allt annat.
- Se till att alltid prioritera dina fasta utgifter som är väsentliga för din överlevnad.
- Se över hur mycket pengar som kommer in varje månad i form av inkomst och/eller bidrag och lista alla utgifter, vad du faktiskt spenderar dina pengar på under en månad.
- Stäm av din hushållsbudget med jämna mellanrum för att inte missa nya utgifter eller utgifter som betalas kvartals- eller årsvis.
- Ta hjälp av appar eller räknesnurror som finns lättillgängliga på nätet.
Därför bråkar svenskarna om pengar
Den vanligaste orsaken till varför svenskarna bråkar om pengar är för att de anser att personen de grälar med spenderar över sina tillgångar. Det svarar 29 procent av svenskarna i undersökningen.
Det är heller inte ovanligt att det uppstår hätska diskussioner om vem som betalar mest eller minst i hemmet. Var fjärde svensk uppger att de bråkar om just detta.
Att göra en enkel budget tillsammans kan förhindra ett gräl.
Bra att tänka på inför ett bostadsköp
Någonting man inte har riktigt ”råd” att gräla om är när den första bostaden ska köpas. Det är en stor grej – och det finns mycket att tänka på.
I sin rapport ger Svea Ekonomi fyra generella tips (förutom då att göra en enkel budget).
Spara, spara, spara
Drömmer du om att köpa ditt eget boende krävs det ett sparande – till kontantinsats likväl som till oförutsedda utgifter som ett eget boende kan medföra.
Ta höjd för högre ränta
De senaste åren har räntan på bolån varit historiskt låg. Detta tack vare reporäntan som när denna rapport skrivs ligger på -0,25 procent. Räkna inte med att den ska ligga kvar på den nivån.
Ta höjd för ett bolån på minst fem procent i din kalkyl för att minimera risken att inte kunna betala för ditt boende i framtiden.
Räkna med att amortera
Under 2018 skärptes amorteringskravet ytterligare, vilket innebär att om du tar nya bolån som överstiger 4,5 gånger din inkomst före skatt måste du amortera en procent mer på bolånet per år än vad du skulle behövt göra enligt det tidigare amorteringskravet.
Gör en ordentlig boendekalkyl
Ta hjälp av befintliga räknesnurror som finns hos olika bolåneinstitut och mäklarföretag. Genom att mata in månadsinkomst, köpeskilling och månadsavgift på bostaden får du ut en boendekalkyl som visar den totala månadskostnaden inklusive ränta och amortering.
Det väljer svenskarna bort på grund av dålig ekonomi
När svenskarna tvingas avstå från något av ekonomiska skäl så är det först och främst resor de väljer bort. Det svarar 33 procent av svenskarna.
Att köpa bil har 24 procent avstått från på grund av ekonomiska skäl och var femte svensk har låtit bli att köpa en bostad.
Det visar sig dessutom att hela 17 procent av svenskarna avstår från att gå till tandläkaren när ekonomin tryter. Lika många väljer bort en hobby eller idrott av samma orsak.