Många familjer är skuldsatta. Kronofogden tipsar om hur du kan prata med barnen om ekonomi.

Så kan du prata med barn om ekonomi – 3 tips från Kronofogden

Nästan 183 000 barn lever i familjer där minst en förälder har skulder hos Kronofogden, vilket gör det extra viktigt att kunna prata med barn om ekonomi. Siffran motsvarar mer än vart tolfte barn, visar nytt underlag från myndigheten.

För barn som lever i familjer som har ont om pengar kan ledigheten vara en jobbig tid. Kompisarna kanske åker på bilsemester medan de själva är kvar hemma och får känslan av att de är de enda som inte gör något roligt på sommaren.

Men tyvärr är det vanligt att barnfamiljer lever i ekonomisk utsatthet. Och nya siffror från Kronofogden visar att det finns stora skillnader i landet.

Högst andel barn som lever i skuldsatta familjer har Grums i Värmland med 20,7 procent. Lägst andel har skånska Lomma med 1,7 procent.

Tabell: Kommuner med högst respektive lägst andel barn där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden.

5 högst andel5 lägst andel
Grums20,7 %Lomma1,7 %
Skinnskatteberg20,3 %Danderyd2,3 %
Ljusnarsberg18,5 %Täby2,7 %
Perstorp18,3 %Habo2,8 %
Åstorp18,2 %Vellinge3,0 %

Många barn lever i ekonomisk utsatthet

Kartläggningen visar att knappt 183 000 barn växer upp i ett hem där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering, vilket motsvarar mer än vart tolfte barn.

– Vi vill lyfta fram en osynlig grupp och visa att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

Enligt Kronofogden bär många barn också på skam, till exempel för hur man bor eller för att man inte har råd med samma saker som kompisarna. Tina Häggmark menar att det är viktigt för alla föräldrar, oavsett ekonomisk situation, att prata med barnen om ekonomi.

– Föräldrar är förebilder och hur vi agerar spelar roll. Det handlar inte om vad som rätt eller fel, utan bara om att vi vuxna behöver prata mera om pengar och konsumtion med våra barn. Att tidigt börja reflektera över pengars värde lägger en grund för en god privatekonomi genom hela livet, berättar Tina Häggmark.

Samarbete mellan Kronofogden och Bris

Kronofogden samarbetar sedan några år tillbaka med Bris, Barnens rätt i samhället. Tillsammans sprider de information till barn så att de ska veta  att de inte är ensamma, att det aldrig är deras fel och att det känns lättare när de pratar med någon.

Barn kan ringa till Bris anonymt på gratisnumret 116 111, chatta, mejla och skriva inlägg på Bris hemsida.

– Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter för att familjen inte har råd. Vi kan exempelvis föreslå saker som inte kostar pengar och berätta att kompisarna ofta är mer förstående än de tror, säger Ellen Hedlund, kurator på Bris.

Så kan du prata med barn om ekonomi

Kronofogden ger tips om hur du kan prata med barn om ekonomi:

  1. Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen måste prioritera att lägga pengar på och varför.
  2. Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.
  3. Var tydlig med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi, att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem.
Fakta: Andel barn som lever i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden
Vart tolfte barn har föräldrar med skulder hos Kronofogden. Det är viktigt att kunna prata med barn om ekonomi.

Kommuner med högst respektive lägst andel barn där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden.