Nordiska Akvarellmuséet är en av alla platser som rekommenderas ett besök om du vill åka på bilsemester i Sverige.

Bilsemester i Sverige – tips på barnvänliga platser runt om i landet

Det finns mycket att tänka på inför en bilsemester med barn. Men en sak är säker, oavsett om du reser långt eller är på dagsutflykt så är det skönt att stanna till och ta en paus längs med vägen. Reser du med hela familjen på bilsemester i Sverige är ett tips att inte ha allt för långt mellan stoppen…

Sveriges Vackraste Omvägar ger tips till dig på bilsemester med barn

I projektet ”Sveriges Vackraste Omvägar” har Circle K samlat svenskarnas bästa smultronställen. Målet har enligt företaget varit att skapa ”den ultimata guiden för sommarens bilresor”, där personer från hela landet har tipsat om sina bäst bevarade platser. Istället för att bilsemestra utomlands kan du helt enkelt ta en väg som är värd en omväg på hemmaplan.

– Vi vill göra det enkelt för våra kunder och vi vet att det finns många härliga platser att besöka runt om i Sverige, men det kan vara svårt att hitta dem. Därför har vi skapat den här sajten som vi hoppas ska förgylla bilresan, säger Johanna Wintzell, kommunikationsspecialist på Circle K.

Platserna som svenska folket har valt ut är utprickade på en karta med vägbeskrivningar för att du enkelt kan hitta till de gömda pärlorna. Även om tjänsten redan är igång så kan vem som helst fortfarande enkelt tipsa om barnvänliga platser till de som vill åka på bilsemester i Sverige.

Tips: 3 platser som kan förgylla din bilsemester i Sverige

Nyckelvikens Herrgård och naturreservat (Stockholm, Nacka)
Nyckelvikens Herrgård är en av alla platser som rekommenderas ett besök om du vill åka på bilsemester i Sverige.

Nyckelvikens Herrgård. Pressfoto: Alex Eliasson

Lätt vandring eller promenad och otrolig utsikt mot Stockholm för den som orkar sig upp på bergstoppen. Det är en av belöningarna du kan se fram emot om du stannar till vid Nyckelvikens Herrgård och naturreservat.

På det här stoppet finns något för hela familjen. Du finner allt från café och museum för den som vill ta det lite lugnt, men även bondgård och bad (dock inte i kombination) plus mycket mer.

Hitta till Nyckelvikens Herrgård här via Google Maps.

Järnvägens Museum (Ängelholm)
Järnvägens Museum är en av alla platser som rekommenderas ett besök om du vill åka på bilsemester i Sverige.

Järnvägens Museum. Pressfoto: Järnvägens Museum

Från 1898 och en bit in på 1900-talet fyllde ångloken på sina kol- och vattenförråd på den plats där du idag finner Järnvägens Museum. Muséet passar bra både för barn och vuxna, eftersom det är både historiskt och tekniskt.

Utställningen fokuserar på järnvägens historia, vilket kanske kan låta lite tråkigt för en del barn. Men då finns istället ett lekstall med en rad olika aktiviteter, samt både butik och café. Ett kalasbra stopp under en bilsemester i Sverige helt enkelt.

Hitta till Järnvägens Museum här via Google Maps.

Nordiska Akvarellmuséet (Skärhamn)
Nordiska Akvarellmuséet är en av alla platser som rekommenderas ett besök om du vill åka på bilsemester i Sverige.

Nordiska Akvarellmuséet. Pressfoto: Jonas Ingman

Oj, vad fina saker du kan titta på här. Och glöm inte att varje målning har minst en historia. Nordiska Akvarellmuséet har, förutom vackra utställningar, även en butik där du kan hitta souvenirer och målartillbehör.

Här finns även en verkstad där du som reser med barn kan låta dem prova att måla med akvarell (det går förstås bra för vuxna också!). På muséet finns även en restaurang där du kan njuta av den vackra miljön, eller varför inte måla av den?

Hitta till Nordiska Akvarellmuséet här via Google Maps.

Tänk efter först – planera även för tråkigheter

Avslutningsvis ett par lite tristare stycken… För innan du tankar upp bilen och ger dig iväg med bilen, se till att gå igenom din bil ordentligt. När du tog körkort fick du säkert lära dig hur man gör en ”inre” och ”yttre” säkerhetskontroll? Du behöver förstås inte kopiera det upplägget, men gör åtminstone en snabbcheck. (Om du inte kommer ihåg hur man gör säkerhetskontrollerna kan du läsa hur dem går till här.)

Vad du kan göra redan nu, när du sitter vid datorn eller med din telefon, är att se över din egen och bilens försäkring. Vi vet att allt det här låter tråkigt, men det är mycket roligare att tänka efter först. Du kommer tacka dig själv om något händer dig eller din familj.

Oturen kan drabba vem som helst och det enda du kan göra är att vara förberedd. Och dessutom kan du faktiskt spara pengar på att byta till rätt bilförsäkring för just dig och din bil.