Expertföretagets 8 bästa tips för hur du kan minska risken för ID-kapning. Läs mer om ID-skydd och att surfa säkert här.

8 tips: Så kan du minska risken för ID-kapning – expertföretagets bästa råd

Sommaren för mycket gott med sig, men en dålig sak är att det är bedragarnas högtid. Semestern gör att många slappnar av och kanske inte riktigt är lika skärpta på sin omgivning, vilket gäller både fysiskt och digitalt. Faktum är att fler än 120 000 personer drabbas av ID-kapning varje år.

För att minska risken för att någon stjäl din identitet på nätet har UC sammanställt några sommartips som vi utvecklar i den här artikeln.

UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag och erbjuder ID-skydd, där de bevakar sina kunders digitala identiteter i realtid.

UC:s råd – så minskar du risken för ID-kapning

Håll koll på din kreditupplysning

Personnummer är tyvärr ofta lätta att få tag på och därför är det viktigt att vara på sin vakt och ha koll på sin kreditupplysning. Att få hem en kreditupplysning som du inte känner igen är ett första tecken på att något skumt kan vara på gång.

Om upplysningen dessutom visar sig vara tagen av ett företag som du inte har varit i kontakt med kan det vara lönt att se över dina bank- och inloggningsuppgifter.

Spärra obehörig adressändring

Det finns flera steg du kan ta gällande din post för att minska risken för ID-kapning och det första du bör göra är att spärra obehörig adressändring. ID-kapare är ute efter din post för att få tag på personlig information, som de sedan kan använda i andra sammanhang.

Drulle.se rekommenderar att du använder Skatteverkets e-tjänst (klicka här för att gå direkt till tjänsten). När spärren är påslagen godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation (till exempel BankID) i Skatteverkets funktioner Flyttanmälan eller Särskild postadress.

Tänk på vad du publicerar i sociala medier

Det här med att publicera semesterbilder i sociala medier hör ju sommaren till, inte sant? Och visst kan du göra det, men du bör vara försiktig med att skylta allt för mycket med att du är bortrest.

Vanliga tjuvar – alltså de som gör inbrott – finns också i sociala medier och rekar digitalt på samma sätt som de kan hålla koll på din brevlåda eller om bilen är borta från sin parkering länge. En digital ID-kapare vill också den samla in så mycket information som möjligt.

Ta kontoutdrag under semestern

Det har visat sig att risken för ID-kapningar ökar när du är utomlands, speciellt om du handlar i mindre gatubutiker och osäkra områden. Därför är det rekommenderat att regelbundet kolla sitt kontoutdrag för att se så att ingen har köpt något med dina kortuppgifter.

Ett tips kan vara att spärra ditt betalkort för utlandsköp och bara öppna upp spärren det vid behov, det vill säga när Du ska betala något. Det kan låta lite krångligt, men det är ofta bara ett knapptryck iväg via din banks mobilapp.

Var rädd om dina personuppgifter

En hel del butiker vill att du går med i deras kundklubbar och ibland ombeds du säga ditt personnummer högt i kassan. Vi låter lite som domedagen nu, men tänk efter innan du gör det. Du vet aldrig vem som lyssnar eller spelar in.

Eller kanske har du någon gång skrivit ditt personnummer i en chatt med en kompis? Eller slängt ett papper med dina personuppgifter i en offentlig papperskorg? Ditt personnummer är värdefullt för ID-kapare och en värdehandling du bör vara mycket mer försiktig med.

Surfa säkert och ha uppsikt över din surfplatta och dator

I din webbläsare och i dina appar finns det ofta väldigt mycket information som kan vara skadlig om den hamnar i fel händer. Därför är det viktigt att du tänker på vilka trådlösa nätverk du använder. Du ska också säkerställa att webbplatsen där du lämnar information är säker (håll utkik efter länkar som börjar med ”HTTPS”).

Är du uppkopplad på ett trådlöst nätverk som är öppet, till exempel en hotellobby eller ett kafé, så bör du kanske undvika att skriva personnummer eller kortinformation just där.

Var rädd om dina ID-handlingar

Eftersom personuppgifter är känslig information så är det viktigt att hålla uppsikt över ID-kort, pass och kreditkort, speciellt när du är ute och reser. Många håller ofta hårt i handväskan eller plånboken när vi går på stan för att undvika ficktjuvar, men vad händer med ditt pass som ligger på hotellrummet?

Tänk på att det inte behöver vara så att någon snor ditt pass eller ditt körkort. För en ID-kapare kan det räcka med att memorera eller kopiera dina personuppgifter, och sedan lägga tillbaka din ID-handling på samma plats. Göm därför dina saker väl.

Ett ID-skydd kan hjälpa om olyckan ändå är framme

Även om de här tipsen från oss på Drulle och UC kan minimera risken för ID-kapning så kan ändå oturen vara framme. Det är svårt att skydda sig helt då bedragarna hela tiden hittar nya vägar, speciellt i den digitala miljön.

Att skaffa ett ID-skydd kan vara ett bra sätt för att minimera risken för ID-kapning. Du kan även se över om någon av dina försäkringar täcker ID-bedrägerier, till exempel hemförsäkring med drulleförsäkring eller andra tillägg.